کارگزار بیمه شخص یا موسسهای است که واسطه انجام معاملات بیمه بین بیمهگذار و بیمهگر بوده و در مقابل آن کارمزد خود را دریافت میکند. به بیان دیگر، کارگزار بیمه وظیفه مشورت و راهنمایی انواع خدمات بیمه را به بیمهگذار دارد تا اشخاص و یا سازمانها بهترین انتخاب را از میان تمام انواع بیمه داشته باشند. کارگزار بیمه وظایفی همچون دریافت اطلاعات لازم از مشتریان برای ارزیابی نیازهای بیمهای آنها، مقایسه ویژگیها و هزینههای بیمههای مختلف، پیگیری جبران خسارت احتمالی بیمهگذار و ارائه گزارش به بیمهگرها را بر عهده دارند. کارگزاری بیمه با دفتر نمایندگی بیمه متفاوت است و طبق قوانین موجود یک نماینده نمیتواند کارگزار بیمه باشد زیرا نمایندگان میتوانند فقط با یک شرکت بیمهای همکاری داشته باشند اما کارگزاران بیمه باید از هر شرکت بیمهای یک کد مجزا دریافت کند. گفتنی است کارگزار بیمه باید دارای پروانه کارگزاری رسمی بیمه از بیمه مرکزی کشور و کد همکاری از کلیه شرکتهای بیمه دولتی و خصوصی باشند.
نمایندگی بیمه چیست؟
نماینده بیمه شخصی است که از یک شرکت بیمهگر کد نمایندگی دریافت میکند و همه محصولات بیمهای آن شرکت را به متقاضیان و خریداران بیمهنامه میفروشد. درآمد نمایندگان بیمه از مسیر کارمزدی است که بابت فروش هر بیمهنامه دریافت میکنند. درصد کارمزد برای هر بیمهنامه بستگی به شرایط قرارداد نمایندگی بیمه موردنظر با شرکت بیمه دارد.
کارگزاری بیمه چیست؟
کارگزار بیمه یا کارگزاری بیمه شخص حقیقی یا حقوقی است که به طور مستقیم از بیمه مرکزی مجوز فعالیتگرفته و به عنوان وکیل بیمهگذاران، از جانب آنها به نیازسنجی، تحلیل و بررسی خدمات بیمهگران، استخراج و گزینش پوششهای مورد نیاز، مذاکره و چانه زنی برایگرفتن نرخ رقابتی و در نهایت، خرید بیمهنامه موردنظر برای مشتری میپردازد. کارگزار بیمه، به طور قانونی و به عنوان وکیل بیمهگذار، اجازه گرفتن خسارت و حضور در دعاوی حقوقی بیمهای را نیز دارد.
تفاوت نماینده بیمه و کارگزار بیمه در چیست؟
- کارگزار بیمه توسط چند شرکت به کارگرفته میشود، اما نماینده بیمه فقط میتواند برای یک بیمهگر کار کند و محصولات یک شرکت خاص را به فروش برساند. شرکتهای کارگزاری بیمه زیر نظر بیمه مرکزی شکل گرفته اند تا بتوانند از حقوق بیمهگذار دفاع کرده و خدمات مناسب را به ایشان ارائه دهند.
- کارگزار بیمه در حقیقت یک شرکت یا یک موسسهای است که در برابر دریافت کارمزد از شرکت بیمهگر، واسطه انجام معاملات بیمه بین بیمهگر و بیمهگذار میشود و منحصرا به ارائه خدمات بیمهای میپردازد. نماینده بیمه معمولا صدور بیمهنامه را خودش انجام میدهد ولی شرکتهای کارگزاری از طریق دفاتر مرکزی، شعبهها و نمایندگیهای شرکتهای بیمه، بیمهنامهها را صادر میکنند.
- در مقابل، نمایندگان بیمه فقط میتوانند با یک شرکت بیمهای همکاری داشته باشند و عملیات صدرو، بازدید و بخشی از امور آن شرکت بیمه را انجام دهند؛ اما کارگزاران میبایست منافع بیمهگذاران را حفظ کنند و در همین راستا، میتوانند با همه شرکتهای بیمه همکاری و ارتباط داشته باشند و نرخها و خدمات آنها را ارزیابی کنند.
- کارگزاران به شرکتهای بیمه مراجعه میکنند و از هر شرکت بیمهای یک کد مجزا دریافت میکنند؛ اما نمایندگان بیمه فقط یک کد از شرکتی که نماینده آن هستند، دریافت میکنند. به همین دلیل، یک کارگزار بیمه میتواند نرخها و شرایط مختلف را از همه شرکتهای بیمه دریافت کند و بهترین گزینه را به مشتری معرفی کند، اما نماینده اجازه این فعالیت را ندارد.
- کارگزار میتواند به عنوان نماینده، وکیل و حافظ منافع بیمهگذار در امور خسارتی حضور داشته باشد، اما نماینده بیمه این اجازه را ندارد. با این توضیحات میتوان بیان کرد که تفاوت نماینده بیمه با کارگزار در ماهیت حقوقی آنهاست و شباهت شان در این است که هر دو به بیمهگذار خدمات ارائه میکنند.
- یک نماینده بیمه نمیتواند کارگزار بیمه هم باشد و یک کارگزار بیمه نیز نمیتواند نماینده بیمه نیز باشد. اگر شخصی یک نماینده بیمه حقیقی است، نمیتواند در یک شرکت کارگزاری حقوقی، سمتی داشته باشد و بالعکس و اگر چنین باشد، تخلف محسوب میشود و این فعالیت غیرقانونی است.
- یک کارگزار بیمه با چندین شرکت بیمه در ارتباط است و به همین دلیل باید از همه خدمات آن شرکتها آگاهی داشته باشد. مشتریان کارگزاریهای بیمه از تفاوتی که میان محصولات بیمهای ارائه شده وجود دارد، به واسطه راهنمایی کارگزاریها آگاه میشوند و میتوانند بهترین و مناسبترین محصول را انتخاب کنند. اما نمایندگان بیمه مجبورند فقط محصول شرکت خودشان را به شما معرفی کنند و چون درآمدشان بستگی به خرید شما دارد، نمیتوانند عیب محصول بیمهای خود را بگویند.
نظرات وبلاگ
عبداللهی
دی ۲۲, ۱۳۹۸ در ۱۱:۰۴ قبل از ظهر
سلام. مرسی از ارائه توضیحات. در این راستا پیشنهاد میشود، شرحی از معرف بیمه و مقایسه آن با نمایندگی بیمه نیز ارائه شود. تشکر.